Tiedesauna: Voisiko Venäjä olla osa ilmastohaasteen ratkaisua?

Aika: ke 11.10. klo 18-21
Paikka: Unioninkadun Juhlahuoneiston sauna, Unioninkatu 33

Unioninkadun Juhlahuoneiston Holvikellari- saunatilassa keskustellaan keskiviikkoiltana polttavasta teemasta: Venäjän roolista ilmastonmuutoksessa.

Faktoja ja ennusteita lyö pöytään ilmakehätutkija Laura Riuttanen. Venäjä on fossiilisten polttoaineiden suurtuottaja ja -kuluttaja, ja se todella näkyy ilmaston kehityksessä niin paikallisesti kuin globaalistikin. Koolla on väliä. Mutta entä jos jättiläinen kääntäisikin kylkeä? Millä edellytyksillä Venäjästä voisi tulla osa globaalin ongelman ratkaisua? Jos Putinille tarjoaisi saunakaljan, siirtyisikö maa uusiutuvaan energiaan presidentin mahtikäskyllä yhdessä yössä? Pelastuisiko ilmasto?

Venäjän energiapolitiikan kytköksiä talouteen ja yhteiskuntaan pohtivat Aleksanteri-instituutin tutkijat Veli-Pekka Tynkkynen, Daria Gritsenko ja Emma Hakala. Lisää löylyä keskusteluun lyö tutkimusjohtaja Markku Kangaspuro.

Keskustelua käydään ensin yhdessä kokoustilassa, minkä jälkeen keskustelua on mahdollista jatkaa saunan puolella.

Otathan oman pyyhkeesi mukaan. Saunassa on erikseen miesten ja naisten vuorot.

Tapahtuma on täynnä, mutta voit ilmoittautua varasijalle täällä.

Keskustelijat:

Daria Gritsenko tutkii ympäristöpolitiikkaa, erityisesti yksityistoimijoiden roolia ja vuorovaikutusta infrastruktuurin hallinnassa. Hänen uusi Suomen Akatemian rahoittama hankkeensa tarkastelee uusiutuvien energialähteiden käyttöönoton alueellista dynamiikkaa Venäjällä.

Emma Hakala viimeistelee Aleksanteri-instituutissa poliittisen historian väitöskirjaansa, joka käsittelee ympäristöturvallisuuden käsitettä ja kansainvälisten järjestöjen roolia sen edistäjinä Länsi-Balkanilla 1990-luvun konfliktien jälkeen. Hänen laajempiin tutkimusintresseihinsä kuuluvat ilmastoturvallisuus, uusiutuva energia sekä vesialan yhteistyö.

Laura Riuttanen on meteorologi, joka väitteli syyskuussa tohtoriksi aiheenaan ilmansaasteiden kulkeutuminen ja ilmastovaikutukset. Hän opettaa ilmastonmuutosta Helsingin yliopistossa ja koordinoi korkeakoulujen yhtiestä ilmasto-opetusta (www.ilmastonyt.fi).

Veli-Pekka Tynkkynen toimii Venäjän energiapolitiikan professorina Helsingin yliopiston Aleksanteri-instituutissa. Lähes 20-vuotisen tutkijanuransa aikana hän on keskittynyt Venäjän ympäristön hallintaan, luonnonvarojen hyödyntämiseen ja aluekehitykseen liittyvään vallankäyttöön. Tynkkynen johtaa kuusihenkisen kansainvälisen tutkimusryhmänsä työtä hankkeissa, joissa tarkastellaan Venäjän energiapolitiikan valintoja sekä kansallisesta että kansainvälisestä näkökulmasta.