Tiedesauna: Talousvastuu ja valta tulevaisuudessa (TÄYNNÄ)

Aika: to 12.10. klo 18-21
Paikka: Unioninkadun juhlahuoneiston sauna, Unioninkatu 33

Tule mukaan syksyn kuumimpaan talouskeskusteluun! Maailmanpolitiikan professori Teivo Teivainen, kestävän kulutuksen professori Eva Heiskanen ja emeritusprofessori Vesa Kanniainen pureutuvat Thinkfestin tiedesaunassa talousvastuun ja vallan kysymyksiin. Keskustelua käydään ensin yhdessä Holvikellari-saunatilassa, minkä jälkeen on mahdollista jatkaa keskustelua saunan puolella.

Otathan oman pyyhkeesi mukaan. Saunassa on erikseen miesten ja naisten vuorot.

Tapahtuma on täynnä, mutta voit ilmoittautua varasijalle täällä.

Teivo Teivainen: Voiko tulevaisuuden talous olla demokraattista? Pitäisikö sen olla?

Mitä voimme oppia Suomen Pankin historiasta, kun mietimme demokratian tulevaisuutta? Teivo Teivainen pohtii talouden valtaa ja vastuuta uuden kirjansa Maailmanpoliittinen kansalliskävely perustalta.

Teivo Teivainen on tutkinut poliittista taloutta, ihmisoikeuksia ja demokratiaa. Tämän vuoden aikana hän on keskittynyt erityisesti Suomen historian ja symbolien tutkimiseen. Tuloksena on uunituore kirja Maailmanpoliittinen kansalliskävely, johon voit tutustua täällä.

Eeva Heiskanen: Voivatko kuluttaja-kansalaiset muuttaa maailmaa?

Ostamalla ei voi muuttaa maailmaa. Mutta osallistumalla uusien ratkaisujen kehittämiseen voi, jos olosuhteet osuvat kohdalleen. Kerron esimerkin siitä, miten kuluttaja-kansalaiset ovat maailmanlaajuisen aurinkoenergiamurroksen takana.

Eva Heiskanen tutkii kestävää kulutusta ja uuden teknologian käyttöönottoa sekä siihen liittyvää sosiaalista vuorovaikutusta. Hän tutkii myös uusiin energiaratkaisuihin liittyviä paikallisia kokeiluja, niistä oppimista ja niiden skaalautumista. Muita aiheita ovat tutkimustiedon hyödyntäminen päätöksenteossa sekä kestävän kulutuksen poliittinen ohjaus.

Vesa Kanniainen: Volkswagen-skandaali – miksi kapitalismin petturit löytyvät tällä kertaa autoteollisuudesta?

Ratkaisevaan asemaan markkinakurin luomisessa nousevat tavalliset ihmiset, tuotteiden ostajat. Jos kuluttajat päättäisivät, että he eivät osta enää yhtään autoa Volkswagen-yhtiöltä, sen taru olisi lopussa ja toimisi varottavana esimerkkinä muille. Teknologia mahdollistaa tänä päivänä sekä hyvien että huonojen uutisten välittymisen kautta maailman silmänräpäyksessä. Miksi kuluttajat eivät siis käytä sitä valtaa, mikä niillä on?

Vesa Kanniainen on tutkinut makrotalousteoriaa ja yrittäjyyttä ja pitänyt 13 vuoden ajan Talous ja etiikka -kurssia. Eläköityneenä hän kirjoittaa kahta väitöskirjaa, toinen Itä-Suomen yliopistolle yritysten yhteiskuntavastuusta ja toinen Maanpuolustuskorkeakoululle kansallisesta turvallisuudesta. Jälkimmäisessä hän on analysoinut NATO-jäsenyyttä hyöty-kustannustermein ja kirjoittanut myös analyysin Pohjois-Korean ydinaseuhittelusta.