Tiede innostaa kaikenikäisiä LUMA-keskuksen rasteilla perhepäivässä!

Suunnista koko perheen voimin Thinkfestin perhepäivänä (14.10.)osoitteeseen Gustaf Hällströminkatu 2A (Physicum -rakennus).

Kumpulan kampuksella LUMA-keskus tarjoaa klo 11-15 hauskoja työpajoja ja visaisia tehtäviä lapsille (ja miksei myös aikuisille). Tule suunnittelemaan vaikkapa oma bakteeri, opi ohjelmoimaan, kokeile geokätköilyä, tule tekemään sokerisateenkaaria tai rakenna vaikkapa dinosaurus tai mekaaninen käsi!

Luvassa olevia rastitoimintoja:

1. Pulmapähkinöitä
Tule ratkomaan mielenkiintoisia pulmia ja kinkkisiä pähkinöitä! Pajasta löytyy pohdittavaa vauvasta vaariin.

2. Työpaja: Ihminen tutkimusvälineenä ja tutkittavana
Miten isoja asiat ovat, jos mittayksikkönä on lapsi? Entä kun yksikkönä onkin aikuinen? Mitä makuja kieli tunnistaa? Vastauksia näihin ja moniin muihin kysymyksiin voi tulla löytämään juuri tässä pajassa. Pajaan mahtuu aina, kun kiertopisteissä on tilaa.

3. Rakenna oma dinosaurus
Kokoa "dinosauruksen luista" omannäköinen dino, liimaa paperille ja ota mukaan. Mahdollisuuksien mukaan tutkitaan myös oikeita fossiileja.

4. Värikästä kemiaa
Tule tekemään sokerisateenkaaria ja kokeilemaan, mitä hiilidioksidi saa aikaan liuoksessa.

5. Olomuodot
Nyt pääset valmistamaan itse luonnossa hajoavaa muovia eli biomuvia, sekä kokeilemaan miten hiilidioksidikuplia muodostetaan.

6. Mekaanisen käden rakentaminen
Pajassa rakennetaan mekaanisia käsiä ja tutustutaan ihmisen käden toimintaan ja lihaksistoon. Sopii ainakin 7-11 -vuotiaille.

7. Drop in -ohjelmointia
Linkin tarjoamassa ohjelmointityöpajassa voi kokeilla mm. ikonipohjaista ohjelmointia (ScratchJr 6-8 -vuotiaille), visuaalista ohjelmointia (Scratch 8-15 -vuotiaille) ja tekstipohjaista ohjelmointia (13-vuotiaista eteenpäin). Mahdollisuus kokeilla myös ohjelmoinnilliseen ajatteluun liittyviä pelejä ja leikkejä.

8. Ohjelmoi oma peli
Linkki järjestää 45 minuuttia kestäviä ohjelmointipajoja. Aikaisempaan ohjelmointikokemusta ei tarvitse, mutta ohjelmointia jo osaaville on myös tarjolla haastetta sekä ohjelmoinnin "kikka kolmosia". Pahoissa tehtävät pelit vaihtelevat päivän aikana

9. Geokätköilyä

10. Vaatokarkkeja ja tikkuja
Tule askartelemaan tikuilla ja vaahtokarkeilla erilaisia kuvioita ja kappaleita! Yritä selvittää ja rakentaa salaperäinen kappale ainoastaan sen varjokuvan perusteella.