Itämeri – Muutos mielessä ja meren tilassa

Aika: ke 11.10. klo 10-12
Paikka: Tiedekulma, Stage

Helsingin yliopisto ja Itämerihaaste järjestävät Itämeri-aamun 11.10. upouudessa Tiedekulmassa. Tule mukaan kuulemaan, mitä Helsingin lähivesissä tapahtuu!

Helsingin yliopiston ja Helsingin kaupungin yhteinen tavoite on auttaa huonosti voivaa Itämerta.
Perustutkimus ja vesiympäristön tilaan vaikuttavien mekanismien tai taloudellisten ohjauskeinojen tunteminen mahdollistavat oikein suunnatut toimet.

Tutkimustuloksista on kuitenkin osattava kertoa siten, että niin kaupunkilaiset kuin päättäjät ymmärtävät, millaisia vaikutuksia heidän toiminnallaan on Itämeren ekologiseen tilaan ja innostuvat Itämeren suojelusta.

Helsingin yliopisto ja Helsingin kaupunki tutkivat, mitä paikallinen meri merkitsee ja miten sen merkitys on muuttunut 2000-luvulla. Mitä vesillemme kuuluu ja mitä sieltä vielä löytyykään?

10-11 Keskustelu: Mitkä asiat ihmisiä Itämeressä kiinnostavat?

• Toiminnanjohtaja Pekka Kansanen, Suomen Vesiensuojeluyhdistysten liitto
  • Tutkijatohtori Paula Schönach, ympäristömuutos ja politiikka, Helsingin yliopiston bio- ja ympäristötieteellinen tiedekunta
  • Johtaja Marko Reinikainen, Helsingin yliopiston Tvärminnen eläintieteellinen asema

11-12 Mitä Helsingin vesille kuuluu ja mitä sieltä löytyy?

• Pienvedet, tutkija Katja Pellikka, Helsingin kaupungin ympäristöpalvelut
  • Merialueet, tutkija Emil Vahtera, Helsingin kaupungin ympäristöpalvelut
  • Merellinen kulttuuriperintö, meriarkeologi Minna Koivikko, Museovirasto

Ohjelman jälkeen on mahdollista tutustua tilaan yhdessä Tiedekulman opiskelija-hostien kanssa.

Tilaisuuden järjestävät yhteistyössä Helsingin yliopisto ja Helsingin kaupunki.

Itämerihaaste on verkostoaloite, joka kutsuu organisaatiot sitoutumaan Itämeren suojeluun, tekemään oman Itämeri-toimenpideohjelmansa ja alkavan toteuttaa sitä. Vuonna 2017 Itämerihaasteen verkostoon on liittynyt jo 250 organisaatiota Suomesta ja muista Itämeren maista. Vaikka aloite on lähtenyt liikkeelle Turun ja Helsingin toimesta, on se olemassa erityisesti verkostonsa jäsenten ansioista ja näitä kumppaneita varten.

Tutustu Itämerihaasteeseen täällä!