Thinkfest 2014: tiedeseminaarit

Helsingin yliopisto haluaa olla viisaan oppimisen edelläkävijä!

Mikä on käänteinen luokkahuone? Onko hammaslääkärin ensimmäinen potilas peli? Pitääkö yliopistossa opettaa yhteiskehittämistä? Kaatuvatko luentosalien seinät ja rakennetaanko tilalle vain virtuaaliluokkia? Ubiuni, pelillistyminen, yrittäjyys ja akateemisuus – toimiiko yhtälö?

Helsingin yliopiston tavoite on olla kansainvälisesti tunnettu oppimisen ja oppimaan opettamisen edelläkävijä.  Yliopiston vahvuus on pedagogisen huippututkimuksen yhdistäminen teknologiaosaamiseen. Kampuksille rakennetaan uudenlaisia tiloja, jotka yhdistyvät tutkimustietoon perustuviin ja yhteisöllisyyttä lisääviin digitaalisiin oppimisalustoihin. Oppimista tukee itse tekeminen ja osaamisen soveltaminen esimerkiksi yrittäjyysosaamisen kautta.

Tavoitteena on, että opiskelijat ja tutkijat voivat tulevaisuudessa käyttää osaamistaan entistä paremmin maailman suurten haasteiden ratkaisemiseksi.  Yliopisto kehittää oppimismenetelmiä, -tiloja ja -teknologioita yhteistyössä kumppaneiden kanssa. 


Ohjelma 2014

Thinkfest: Tulevaisuuden oppiminen -seminaarit.

Seminaarit toteutetaan flipped classroom -metodilla: ilmoittautuneille lähetetään etukäteismateriaalia aiheista ja viritetään keskustelua jo ennen seminaareja Twitterissä. Osallistujat voivat toimittaa puhujille kysymyksiä ja kommentteja ilmoittautumislomakkeella ja Twitterissä ennen seminaareja ja niiden aikana.

Seminaarikokonaisuus rakentuu torstaina ja perjantaina kahden teeman ympärille. Torstain teema on pedagogiikan ja teknologian tutkimuksen yhdistäminen ja uusimman tutkimustiedon hyödyntäminen yliopisto-opetuksessa ja opettajankoulutuksessa. Perjantaina tutkitaan uusia, sekä fyysisiä että virtuaalisia oppimisympäristöjä.

 

Torstai 4.9.2014 klo 14-18: Oppiminen ja teknologia

14.00─15.45 VIISAS OPPIMINEN: PEDAGOGIIKAN JA TEKNOLOGIAN LIITTO
Keynote professori Kai Hakkarainen: Oppimisen hyvät tietokäytännöt - Oppiminen, teknologia ja yhteisöllisyys (30 min). Juontaja pedagoginen yliopistonlehtori Laura Hirsto.

Näkökulmapuheenvuorot, jotka rakentavat aihetta lisää, à 15 min
1) Opettajien akatemia tulevaisuuden oppimisen rakentajana, yliopistonlehtori, dosentti Kimmo Vehkalahti, Helsingin yliopisto
2) Teknologia pedagogiikan palveluksessa - digitaaliset oppimateriaalit opettajan ja oppilaan arjessa tänään ja huomenna, sisältöpäällikkö Mari Soikkeli, Sanoma Pro
3) Teknologia ja hyvä opetus oppimisen mahdollistajina, koulutuspoliittinen asiantuntija Anne Rautanen, HYY.

Puheenvuorojen jälkeen yhteinen, juontajan vetämä keskustelu (30 min).

tauko

16.15─18.00 PELILLISYYS, LEIKILLISYYS JA OMAT KOKEILUT
Keynote professori Jari Multisilta: Pelillisyys ja käyttäjien tuottama sisältö oppimisessa (30 min). Juontaja pedagoginen yliopistonlehtori Marjo Vesalainen.

Näkökulmapuheenvuorot, jotka rakentavat aihetta lisää, à 15 min
1) Onni ja ilo oppimisen edellytyksenä, dosentti Lotta Uusitalo-Malmivaara, Helsingin yliopisto
2) Digitaalinen Active aquarium, koulutuspäällikkö Ville Uronen, Polar
3) Sisäinen motivaatio innostuneen oppimisen lähteenä, FT Frank Martela, Filosofian akatemia/Aalto-yliopisto, Helsingin yliopiston alumni

Puheenvuorojen jälkeen yhteinen, juontajan vetämä keskustelu (30 min)

 

Perjantai 5.9.2014 klo 14-18: Uudet oppimisympäristöt

14.00─15.45 VIRTUAALISET OPPIMISYMPÄRISTÖT
Keynote professori Sasu Tarkoma, HY: Miten esineiden internet muuttaa oppimista? (30 min). Juontaja pedagoginen yliopistonlehtori Eeva Pyörälä.

Näkökulmapuheenvuorot, jotka rakentavat aihetta lisää, à 15 min
1) Lääketieteellisen tiedekunnan simulaatio-opetus, varadekaani, kirurgian professori Caj Haglund, Helsingin yliopisto
2) Tulevaisuuden oppimisympäristö rakennetaan oppijan lähtökohdista, toimitusjohtaja Mervi Palander, Tribalearning
3) Tulevaisuuden oppimisympäristöt ja käyttäjälähtöinen sisältö, ohjelmapäällikkö Risto Vilkko, Suomen Akatemia, Tulevaisuuden oppiminen ja osaaminen -tutkimusohjelma.

Puheenvuorojen jälkeen yhteinen, juontajan vetämä keskustelu (30 min)

tauko

16.15-18.00 TEEMANA TEKEMÄLLÄ OPPIMINEN
Keynote professori Kirsti Lonka, HY: Mitä ovat tulevaisuuden taidot ja miten niitä voidaan tuottaa? (30 min). Juontaja opintoasioiden päällikkö Päivi Pakkanen.

Näkökulmapuheenvuorot, jotka rakentavat aihetta lisää, à 15 min
1) Tila yhteisöllisen oppimisen alustana - Helsingin yliopiston Tiedekulma & Think Company, viestintäjohtaja Kirsti Lehmusto, Helsingin yliopisto
2) Miten edistetään yhteiskehittämistä, vuorovaikutusta ja sen vaikutukset oppimiseen, Head of Co-creation Outi Kuittinen, Demos Helsinki
3) Oppiminen yhteiskunnallisia ongelmia ratkomalla: matka yrittäjyydestä osallistumiseen Antti Tarvainen, Co-founder, Avanto Helsinki

Puheenvuorojen jälkeen yhteinen, juontajan vetämä keskustelu (30 min)

Lisätietoja: Paula Arvas, paula.arvas(a)helsinki.fi tai Riikka Mäntyniemi, riikka.mantyniemi(a)helsinki.fi